Cultura forwarderelor castiga teren in Romania
România e o ţară în care skidderele au dominat piaţa utilajelor forestiere. Acum însă, atât furnizorii de utilaje, cât şi companiile din sectorul exploatărilor forestiere vorbesc tot mai mult despre forwardere.
La baza interesului lor pentru acest tip de utilaj stau numeroare motive. Printre acestea, distanţele mari de parcurs, cât şi nevoia de reducere a deteriorării şi eroziunii solului, dar şi o cultură a forwarderelor care începe să se contureze clar şi în România.
Radu Ţiţeiu, director de vânzări al Elmas, distribuitor al produselor John Deere în România, explică:
"Multe companii românești din exploatare lucrează în străinătate, în ţări precum Franţa şi Germania. Acolo iau contact cu forwardere şi văd de aproape cum funcţionează această tehnologie." El adaugă că pentru a vorbi de o adevărată cultură a forwardelor în România este nevoie de mai mulţi operatori specializaţi şi bine instruiţi, un accent mai mare pus pe productivitate şi siguranţă, un mediu de lucru mai bun şi salarii mai mari pentru manipulanţi.
Reprezentanți ai Elmia au vizitat compania Prod Lemn Mujna S.R.L, care recolta într-un parchet de foioase în vestul oraşul Sighişoara.
"Avem o experienţă îndelungată în utilizarea forwardelor. Am început cu un Timberjack, iar acum patru ani, am decis să cumpărăm un John Deere 1210E," spune Asztalos Endre, proprietarul companiei.
"Utilajul a funcţionat foarte bine până acum", spune manipulantul maşinii, Karsai Levente. Dacă terenul e foarte abrupt, folosim şi tractorul articulat forestier pentru colectarea buştenilor din pădure înainte să-i încărcăm în forwarder să-i aducem la drum. Cu forwarderul ducem 15 metri cubi la un transport, aproape dublu față de cât putem transporta folosind skidderul."
Conform spuselor lui Karsai, distanţa medie parcursă de un forwarder e de 1,5 km, iar rentabilitatea poate fi realizată pe distanţe de până la 2 km.
"Unul dintre motivele pentru care am început să lucrăm cu forwardere e acela că deţinem şi o fabrică de cherestea," spune Asztalos Endre. "Buştenii sunt mai curați, fără pietre și alte resturi, când trunchiurile nu sunt târâte pentru a fi scoase din pădure, iar solul se deteriorează mai puțin" adaugă Asztalos.
Deoarece mulţi contractori din România au propriile fabrici de cherestea, întrevăd imediat economiile care rezultă din deteriorarea mai lentă a lamelor fierăstraielor.
"Aproximativ 80-100 de forwardere operează în prezent în România, iar cifra creşte cu 10 până la 15% în fiecare an," spune Radu Ţiţeiu.
El consideră că mulţi contractori vor lucra în cele din urmă cu diverse combinaţii de sisteme în care skidderele, sistemele pe cablu sau troliile montate pe forwardere colectează trunchiurile din cele mai abrupte zone, pentru ca apoi forwarderele să le transporte până la drum. Câţiva producători importanți de forwardere au deja distribuitori în România.
Elmas, distribuitorul utilajelor John Deere, depune mari eforturi pentru a dezvolta piaţa. A înfiinţat un centru modern de service şi formare la Sânpaul, care instruieşte între 10 şi 15 operatori de utilaje în fiecare an. O parte din instructaj e făcut pe simulatoare, iar cursanţilor li se oferă cazare și pensiune completă.
La început - utilaje second hand
Un forwarder nou costă între 200 000 şi 300 000 de euro. Această investiție poate fi un pas mult prea mare pentru mulţi contractori din România. Prin urmare, capacitatea de a importa din ţările nordice forwardere second hand, dar în stare bună, este o condiţie prealabilă importantă pentru consolidarea acestei tehnologii pe piaţă.
"Vindem multe forwardere second hand din Suedia" spune Radu Ţiţeiu. "În general utilajele au cinci, şase ani vechime şi între 15 şi 18 000 de ore de funcţionare. Forwarderele de mărime medie, precum John Deere 1110D, sunt populare, dar există o piaţă şi pentru forwarderele mai mari, precum 1410D, după cum au demonstrat vânzările anterioare."
În septembrie anul acesta, Elmas va prezenta un forwarder şi un harvester mare la noul târg forestier Forest Romania care va avea loc, în pădure, în apropiere de Zizin.
"La târg, vom face demonstraţii cu utilajele pe care le vom expune" spune Radu. "Vom avea într-adevăr ocazia să dovedim ce poate face un harvester când trebuie să lupte cu arbori de dimensiuni mari pe terenuri cu pante abrupte."